facebook logoyoutube icon 

Reumatoidni artritis

ArtritisReumatoidni artritis, to je hronično autonomno oboljenje, koje predstavlja upalu vezivnog tkiva (pretežno zglobova). U početnom stadiomu oboljenja se prati sporo povećavanje izmena u zglobovima, nakon toga se dobijaju trofični poremećaji i oštećenja unutrašnjih organa.

Ova forma artritisa se češće sreće kod žena. Za razliku od osteoartritisa, reumatoidni artritis pogađa pretežno ljude između 20 i 50 godina, ali može se pojaviti u svakom uzrastu. U početku oboljenja karakteran je opšti umor pogotovo ujutru nakon buđenja, fizička neraspoloženost, ukočenost, bolešljivost koja se oseća usled pojave lokalnih bolova, otoci. U većini slučajeva bolest obuhvata istovremeno nekoliko zglobova, pogotovo zglobovi gornjih i donjih udova.

Često bolesnima je hladno i znoje im se ruke i noge. Postepeno se gubi pokretljivost zgloba i mogu se javiti i deformacije. U ozbiljnijim oblicima reumatoidnog artritisa moguća je erozija hrskavice i kostiju kao i pojava ožiljaka na mekim tkivima oko zglobova. Ponekad u teškim slučajevima, površina zgloba je pogođena u toj meri da zglob ne može podneti težinu tela i postaje neodrživ. U drugim slučajevima, površina zglobova se ujedinjuje na takav način da je mobilnost izgubljena. Reumatoidni artritis je tipična bolest sa usponima i padovima. Čak i kod onih koji pate od teškog oblika reumatoidnog artritisa, postoje periodi koji traju nedeljama, mesecima čak i godinama kada bol i ukočenost su znatno smanjeni ili  čak potpuno odsutni. Ponekad se pacijent oseća kao da ga je bolest potpuno napustila. Ali doktori  pronalaze tragove koji svedoče da je bolest još prisutna čak i kada pacijent misli da je prošla. Za poreklo reumatoidnnog artritisa ima mnogo informacija.

Neki naučnici predpostavljaju da lanac događaja koji dovodi do razvoja ove bolesti je prouzrokovan od neke infekcije, iako  počinitelj infekcije (npr. virus) može već da je nestao u vreme pojave ovog oboljenja. Prema drugoj teorij, slabljenjem imunog sistema i pojave alergijskih reakcija, reaktivnost može se ispostavi poremećena na način da organizam stvara anti-tela koja napadaju sopstvene zglobove i tkiva. Ovaj proces se naziva autoalergija. Bolest se razvija u napadima i opasna je za druge. Svi delovi zglobova su obuhvaćeni u procesu upale. Sinovijalna membrana zglobova postaje sve deblja i grublja, zapremina sinovijalne tečnosti se povećava, ponekad značajno mnogo. Zglobovi gube svoju sadržinu kalcijuma koja im osigurava jačinu i čvrstinu. Nastupa uništenje koštanog tkiva. Istovremeno po hrskavici koja pokriva površinu zgloba otsranjuje nezrele ćelije (uništenje) koje povećavaju trenje zgloba i ograničavaju njihovu pokretljivost. Deformitet zglobova može biti toliko izražen da mesto gde se ujedinjuju kosti je potpuno zablokirano. U težim slučajevima između čašica može se stvoriti samostalno koštano jedinjenje – ankiloza. Upala u zglobu može dovesti do stvaranja tzv. Reumatskih čvorova. Ovi čvorovi se takođe javljaju izvan zgloba šireći upalu na tetive, limfne čvorove i mišiće što menja spoljašnji izgled pomenutih organa i tkiva.

Artritis

Proširenost artritisa

Reumatoidni artritis ( deformirajući, hronični poliartritis) se javlja kod 1-3 posto populacije, kod žena je 3 puta češći nego kod muškaraca. Prvi znaci bolesti su najčešće kod pacijenta izmedju 20 i 40 godina iako može se pronaći i kod drugih uzrasnih grupa. Složen program biokorekcije kod reumativnog artritisa:

1. Prirodni,uravnoteženi režim ishrane

2. Energetske vežbe,masaža

3. Suplementi: ulje od grčkih oraha, maslac od kedra, riblje ulje( izbor vitamina D)

4. Nanošenjem prirodnog kolagena Colway Silver za telo. Čist  kolagenski  preparat  u  obliku  transdermalnog  gela, sadrži  45%  kolagena . Sastav  Prirodnog  Kolagena  sa  svojom  “kratkos“  vodom  i  biološki  aktivnom  belančevinom Plus “sestrinska“  belančevina  elastin  i  simbolične  količine  mlečne  kiseline (ima  je  u  mišićima  i  koži), masne  kiseline  povezane  sa  običnim  alkoholom (capryril  glycol). Poslednja  komponenta  je  zamena konzervanasa.  Osim  što  je  savršeno  kozmetičko  sredstvo, kolagen  ima  i  lekovita  svojstva. Ne  stvara  alergije  i  ne  iritira  kožu. Ne  sadrži   veštačke  boje  i  mirise. Ne  sadrži  hemikalije! Kolagenski  gel  odgovara  svim  tipovima  kože  i  svakom  uzrastu.            

Spoljašnjom upotrebom, tanak sloj kolagena se nanosi na čistu i vlažnu kožu iznad zgloba, nakon toga se uvija u voštani papir preko noći. 

Pre nanošenja, kolagen razblažiti mlakoj vodi odnos 5:1.

5. Kolagen kapsule za konzumiranje – Colvita

Colvita za artritisColvita kruniše biotehnološku preradu grupe proizvoda sačinjenih od liofiliziranog ribljeg kolagena. U kombinacij sa algama ( Fukus, Vesiculosos ) bogima kalcijumom, bakrom, gvožđem, manganom, megneziumom, kaliumom, fosforom, hromom, jodom I vitaminima iz grupe B i C, najuniverzalnij je od svih biljnih ekstrakta, mineralni sastav alge sličan je tečnostima u ljudskom organizmu. Vitamin E u Colviti primenjuje DL – alfatokterol – najnoviju biotehnološku jedinstvenu formula vitamin E koja pokazuje 100 % biološku aktivnost. Vitamin E je antioksidant i određuje uslove sintetizacije kolagena u organizmu.

 

 

Unutrašnje korišćenje, 3 puta dnevno 30 minuta pre obroka.

Trajanje terapije protiv reumativnog artritisa je dva puta po tri meseca godišnje.

 

Materijal je prevod iz poglavlja Reumatoidni artritis iz knjige profesora Sergej Batečko – kolagen je eliksir lepote I zdravlja.

 

Colway

KolagenColway  je  distributerska  organizacija  koja se bavi prodajom preparata na bazi Kolagena. Colway  je  100%  poljska  firma, registrovana   2004 godine  u  Gdanjsku.

Maloprodaja

Kolagen centar Adut
Milana Rakića 36a, Beograd
(prekoputa 6. Beogradske gimnazije),
+381 11 2411 933; +381 64 261 20 63

Veleprodaja

Središte: Beograd,
Tel:: +381 63 17 67 542
Email: colway.serbia@gmail.com

Go to top